EU og international

En enkelt dag i Danmark skal ikke udløse dagpenge

Pressemeddelelse

Europa-Parlamentet stemte i dag om sit mandat til de kommende forhandlinger om koordinering af sociale sikringsordninger i EU, herunder optjeningsreglerne for dagpenge. DA ærgrer sig over resultatet af dagens afstemning, der i værste fald kan gå ud over opbakningen til EU og den fri bevægelighed.

Europa-Parlamentet har ved en afstemning i dag besluttet, hvad de vil arbejde for under de kommende forhandlinger om den såkaldte forordning 883. Forordningen omhandler bl.a. de meget omdiskuterede optjeningsregler for dagpenge i et andet EU-land.

Dagens afstemning betyder blandt andet, at Parlamentet vil arbejde for, at EU-borgere, der arbejder i et andet EU-land, skal være berettiget til dagpenge i arbejdslandet efter blot én dags arbejde. Parlamentet ønsker også, at dagpenge skal kunne eksporteres til et andet EU land i seks måneder eller længere. 

- Det er ærgerligt, at man er kommet frem til en optjeningsperiode for dagpenge på blot én dag. Det er meget vidtgående, og vi så hellere, at Europa-Parlamentet havde lagt sig op ad Kommissionens forslag på tre måneder. Det er mere rimeligt, og det ville betyde, at vi i Danmark kan beholde vores regel om, at man skal arbejde 296 timer inden for de første tre måneder for at få adgang til dagpengesystemet, siger europapolitisk chef Christiane Miβlbeck-Winberg.

Ingen indeksering af børnechecken

Europa-Parlamentets forhandlingsmandat giver heller ikke mulighed for en indeksering af børnechecken. Det har flere medlemslande, inklusive Danmark, ellers ønsket.

- Det forslag, Europa-Parlamentet har lagt på forhandlingsbordet i dag, går for langt. Det er afgørende for opbakningen til den fri bevægelighed og til EU generelt, at der er rimelige regler for, hvornår og hvordan man kan få velfærdsydelser i et andet EU-land, siger Christiane Miβlbeck-Winberg.

Læs mere om

EU OG INTERNATIONAL