EU og international

Europæisk mindsteløn truer den danske model

Pressemeddelelse

I sin årlige tale til Europa-Parlamentet har kommissionsformand Ursula von der Leyen netop fortalt, at EU-Kommissionen vil fremsætte et forslag om EU-lovgivning om mindsteløn. DA og FH tager kraftigt afstand fra lovgivning om løn.

Formålet med EU-Kommissionens udspil er at sikre, at alle arbejdstagere i EU får en løn, de kan leve af. DA og FH er enige i, at arbejdstagere i EU skal have rimelige lønvilkår, men EU-Kommissionens middel til at nå derhen er forkert, mener de to hovedorganisationer.

Undtagelse dur ikke

I sin tale understregede Ursula von der Leyen, at hun er stor tilhænger af aftalebaserede modeller, hvor løn forhandles mellem arbejdstagere og arbejdsgivere. Men hun siger intet om, hvordan hun vil sikre, at netop modeller som det danske ikke vil blive undermineret af et sådant initiativ.  

Både FH og DA har ved flere lejligheder slået fast, at man ser med stor bekymring på EU-lovgivning om løn.

- Det kan ikke være nyt for nogen, at vi ikke ønsker EU-lovgivning om løn. Og hvad angår eventuelle undtagelser, så mener vi, at EU-traktaten giver os den garanti, at EU ikke kan lovgive om lønforhold. Derfor er det dybt problematisk, at Kommissionen, der bør være traktatens vogter, tager dette skridt, siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Kan skade den danske model

DA og FH påpeger, at EU-Kommissionens tanker om lovgivning om løn vidner om en manglende forståelse for, hvordan det danske arbejdsmarkedssystem fungerer samt en manglende vilje til at lytte, når arbejdsmarkedets parter i Danmark og andre lande har forsøgt at forklare det.

- Det er yderst kritisabelt, at Kommissionen vil fremsætte EU-lovgivning uden holdbare garantier for, at vi kan bevare vores meget velfungerende måde at aftale løn- og arbejdsvilkår på og den fleksibilitet, som den danske model sikrer, siger Jacob Holbraad, administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, og fortsætter:

- FH og DA vil nu sammen med regeringen og vores nordiske allierede skrue op for kampen for, at løn- og aftalevilkår fortsat bliver aftalt mellem arbejdsgivere og lønmodtagere og ikke er noget, der skal bestemmes ved lov – det er der i den grad brug for efter von der Leyens udmelding i dag.

Læs mere om

EU OG INTERNATIONAL