IGU: Tes blev begavet af kollegerne på System Frugt

Integration

IGU: Tes blev begavet af kollegerne på System Frugt

Artikel

Da Tesfalem Gebtsawi, i daglig tale Tes, fra Eritrea for nylig blev far, blev han glædeligt overrasket over, hvor mange gaver, i form af barnevogn, børnetøj og legetøj, han modtog fra sine kolleger.

Det viser, at man bekymrer sig om hinanden på System Frugt, som er en meget multikulturel arbejdsplads med medarbejdere fra hele verden. ”Ud over de faste medarbejdere har vi i øjeblikket fem IGU-ansatte fra henholdsvis Syrien, Eritrea, Makedonien og Iran”, siger afdelingsleder Kirsten Christiansen. Hun synes, det er en spændende arbejdsopgave at få så mange nationaliteter til at fungere og integrere på en arbejdsplads. ”Det kræver, at vi hele tiden arbejder med kulturforståelse, og så har vi indført at arbejdssproget udelukkende er dansk!”, siger hun.

Vi har fem IGU-ansatte fra henhodsvis Syrien, Eritrea, Makedonien og Iran.

Tes er lidt af en handyman. I Eritrea arbejdede han som landmand, men har også erfaringer som maler, murer og snedker. Selv om økonomien kan være meget stram som IGU-ansat, har han mulighed for selv at sætte mange ting i stand i hjemmet. Hans evner som handyman viser sig også på arbejdet. Tes møder hver morgen klokken 6.45, hvilket er noget før de andre ansatte. Han er nemlig god til at få startet maskineriet op, således at produktionen kan køre uforstyrret.

Tes arbejder mest ved en større maskine, der sorterer og pakker frisk ingefær. Kirsten fremhæver, at han er rigtig god til at se fremad og sikre sig, at der hele tiden er forsyninger til maskinen. Tes har også opgaven med at rydde op omkring maskinen. Det kan også blive til lidt overarbejde, når bakker til pakning skal gøres klar. De fem IGU-elever kan enten arbejde med pakning af frisk frugt, eller med pakning af tørrede frugter og nødder i snacks-pakker.

LÆS OGSÅ: Rapporten "IGU i praksis".

Hver tirsdag og torsdag formiddag får de fem IGU-elever danskundervisning på arbejdspladsen, hvor sprogcentret står for en virksomhedsrettet danskundervisning. De har også AMU-undervisning hver fredag. Det foregår sammen med IGU-elever fra andre større virksomheder i Aarhusområdet. Oprindelig var det et lokalt projekt om at give flygtninge en IGU-ansættelse med et mål om at gøre dem til systemoperatører. Kirsten påpeger, at det har gjort hele opstarten væsentligt nemmere. Det har været en del af et fælles projekt, men fremadrettet vil hun arbejde på at målrette det mere til egen virksomhed, så det får præg af arbejde i en fødevarevirksomhed, mere end i en egentlig produktionsvirksomhed.

Vi lægger vægt på stabilitet og lyst og evne til at lære.

Kirsten samarbejdede med fem kommuner for at finde frem til de fem, de har i dag. System Frugt er glad for de fem IGU-ansatte, de har, men det tog nogen tid, før jobcentret sendte kandidater, der kunne leve nogenlunde op til de krav, som virksomheden havde. ”Vi lægger vægt på stabilitet og lyst og evne til at lære”, siger Kirsten.”Har de det, kan man arbejde med den enkeltes kompetencer for at udvikle dem bedst muligt, og dermed gøre dem til et aktiv på arbejdsmarkedet”. Et hjertesuk fra Kirsten omkring de praktiske arrangementer med kommunerne er, at der er for stor forskel mellem kommunerne, og hvad de kan tilbyde af hjælp og vilkår. ”Vi har behov for helt ensartede vilkår”, siger hun. Det understreges af, at alle fem IGU-ansatte i dag er fra Aarhus kommune.

Tes selv er meget glad for sit arbejde og roser både chefen og kollegerne. ”Vi kan tale om alle arbejdsspørgsmål, og jeg kan også få hjælp til mere praktiske ting, for eksempel indmeldelse i A-kasse og forståelse af feriesystemet, og der er også interesse for det mere private”, siger han. Lønnen kunne godt være højere, synes Tes, selv om System Frugt har suppleret med lidt ekstra. Han har fået købt sig en scooter, så han kan komme hurtigt på arbejde, da de offentlige transportforbindelser er meget dårlige. Han drømmer om at få kørekort og råd til en bil i fremtiden. Han vil meget gerne fortsætte med at arbejde på System Frugt efter IGU-tiden.

LÆS OGSÅ: Status efter to år - IGU er en stor succes.

Læs mere om

INTEGRATION