Vi skal stadig have fokus på ordentlig adfærd på arbejdspladsen

Løn og ansættelse

Vi skal stadig have fokus på ordentlig adfærd på arbejdspladsen

Debatindlæg

Selvom mange arbejdspladser har et stort fokus på at forebygge seksuel chikane og krænkende adfærd, viser sagen om den kvindelige tømrerlærling, at vi endnu ikke er i mål.

Af Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening.

Der skal være plads til kvinder såvel som mænd på alle arbejdspladser. Derfor er groft seksualiseret sprog og adfærd på arbejdet også fuldstændig uacceptabelt.

Desværre har de fleste af os nok den seneste tid læst om sagen om den unge kvindelige tømrerlærling, der blev så groft chikaneret på sin læreplads, at hun til sidst måtte stoppe, og mange af os nok undret sig over, hvordan det kunne ske.

Tvistighedsnævnets afgørelse har fået stor mediedækning, og reaktionerne fra både arbejdsgiver- og arbejdstagersiden har været mange – og reaktionerne viser heldigvis, at kulturen er rykket i den rigtige retning.

Sagen viser, at vi på den ene side i Danmark har et system, der kan fange og behandle sager, når de opstår. Men på den anden side viser sagen også, at vi langt fra er i mål med at få ændret kulturen i alle dele af samfundet. Det tager desværre tid.

Vi er på rette vej

Arbejdsmarkedets parter har allerede et stort fokus på problemstillingen og har bl.a. indgået en trepartsaftale om seksuel chikane, der også gælder på lærlingeområdet, som sikrer bedre retsstilling for elever og lærlinge, der udsættes for seksuel chikane.

Det tiltag, og flere andre initiativer, er iværksat for at forebygge og håndtere seksuel chikane og seksualiseret adfærd. Tilsammen vil de forhåbentlig have en forebyggende effekt, så alle unge får en god og ordentlig start på arbejdslivet.

Og det er vigtigt. Både fordi det er ulovligt og fuldstændig uacceptabelt over for den enkelte kvinde eller mand at blive udsat for seksuel chikane på arbejdspladsen. Men også fordi vi desværre stadig i dag har en kønsubalance på mange, især erhvervsfaglige, uddannelser – og én ting er sikkert: Lykkes vi ikke med at gøre op med fortidens dårlige vaner og stereotype holdninger på arbejdspladserne, så får vi aldrig skabt en bedre kønsbalance på uddannelserne

Seksuel chikane forstærker kun et allerede meget kønsopdelt arbejdsmarked, og det gør, at vi risikerer at gå glip af både talent og værdifuld arbejdskraft. Det har vi ganske enkelt ikke råd til.

Debatindlæg bragt i Berlingske den 3. februar 2024.

Læs mere om

LØN OG ANSÆTTELSE