Beskæftigelse

NY RAPPORT SÆTTER DET UFAGLÆRTE ARBEJDSMARKED UNDER LUP

Pressemeddelelse

Det ufaglærte arbejdsmarked lider ofte under triste myter og stereotyper og ofte bliver både de ufaglærte job og personerne talt ned. Ny rapport fra DA skal gøre op med fordommene og give de både hårdtarbejdende og velkvalificerede ufaglærte medarbejdere den respekt og anerkendelse, de fortjener.

Det går faktisk ret godt for ufaglærte.

Man skulle måske ikke altid tro det, hvis man følger med i den generelle samfundsdebat og avisspalterne. Her bliver de ufaglærte medarbejdere ofte talt ned og billedet af den del af arbejdsmarkedet er typisk negativt. Virkeligheden er heldigvis en anden, viser rapporten ”Ufaglærte på Arbejdsmarkedet” fra Dansk Arbejdsgiverforening, der udkommer i dag.

- De mange ufaglærte medarbejdere på danske virksomheder er en vital del af arbejdsstyrken. De er glade for deres arbejde, og de har – ganske som deres kolleger med mere klassiske uddannelser - i høj grad mulighed for at klatre op ad karrierestigen. Tallene viser tydeligt, at formel uddannelse er erstattet med reel kompetence, siger chefkonsulent for Dansk Arbejdsgiverforening, Jørgen Bang-Petersen.

Et godt arbejdsliv

Rapporten går i dybden med den ufaglærte del af arbejdsmarkedet og kigger både på tilknytningen til arbejdsmarkedet, mobiliteten blandt ufaglærte og deres arbejdsliv generelt. Af rapporten fremgår det bl.a.:

  • De ufaglærte job er ikke ved at forsvinde. Antallet af ansættelser i ufaglærte job er i øjeblikket det samme som i år 2000.
  • Det ufaglærte arbejdsmarked er konjunkturfølsomt og afhængig af teknologisk udvikling. I nogle brancher falder antallet af job og andre steder stiger de. F.eks. er antallet af ufaglærte i mad-relaterede job mere end fordoblet siden år 2000.
  • Tilknytningen til arbejdsmarkedet er solid for ufaglærte. 7 ud af 10 ufaglærte var i job i hele den periode på fem år, som analysen dækker over.

- Det er vigtigt at gøre op med myten om, at det skulle være helt forfærdeligt at være ufaglært. Den del af arbejdsmarkedet klarer sig generelt glimrende. Det betyder ikke, at der ikke er udfordringer eller ting, der kunne være bedre, men vi må gøre op med det store fokus på, at lange formelle uddannelser er den eneste vej til kompetencer og et godt arbejdsliv, siger chefkonsulent for Dansk Arbejdsgiverforening, Jørgen Bang-Petersen.

Læs hele rapporten her.

Filer

Læs mere om

BESKÆFTIGELSE